Sosial kredit system

I dette innlegget skal jeg skrive om Kinas Sosial kredit system. Lettere sagt er dette et poeng system som overvåker folks oppførsel på offentlige steder og hvilken vaner folk har. De kinesiske borgerne blir rangert ut ifra en poengskala, som sier hvor lovlydige borgere de er og hvilken vaner de har. Jeg skriver om dette fordi jeg syntes det er interessant og fordi dette er et godt eksempel på hvordan en digital hverdag kan se ut for oss.

Ved å bruke kameraer, kan myndigheten overvåke holdningen folk har i det offentlige. For å overvåke vanene folk har sporer de opp de digitale fotavtrykkene våre. Dette er alt fra hva man kjøper, spiser, hvor mye man reiser, hvem kommuniserer vi med og hva kommuniserer vi om. Myndighetene i Kina har oversikt over hvor mye penger vi har og hva vi bruker dem til.

 (Kildeo)

Borgerne blir rangert på alt de gjør fra små kjøp til alvorlige lovbrudd. Kjøper du et eple istedenfor en sjokolade får du pluss poeng for gode vaner, krysser du veien på rødt lys får du trekk i poeng. Kjører du bil i beruset tilstand får du en betydeligere trekk fra poengene dine. Får man for lav sosial kredit er det alvorlige konsekvenser. Du kan risikere og få reiseforbud på fly og tog, i dag er det over 10 millioner kinesere som er neket tilgang til fly og togreiser. Dette er fordi de har brutt loven mange nok ganger og en følge av dette er lavere sosial kredit.

Så hva er poenget med et slikt system? Systemet bidrar til lovlydige borgere som tenker seg om to ganger før de gjør noe, som kan stride med loven. Dette systemet viser hvor mye makt de kinesiske myndighetene har.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/kina-har-begynt-a-rangere-borgere_-straffes-med-reiseforbud-og-skolenekt-1.13997936

https://medium.com/futures-protocol/chinas-chilling-social-credit-system-is-straight-out-of-dystopian-sci-fi-and-it-s-already-820a0608f9c5

1 thought on “Sosial kredit system”

Leave a Comment